Skip to content →

Efter rejse i Bosnien-Hercegovina – ”Wow, hvor er jeg glad for, jeg bor i Danmark”

Magnus Rosenberg har rejst gennem Bosnien-Hercegovina, hvor han har oplevet landet i alt sin pragt, men det har også lært ham at sætte pris på Danmark.

Af Oskar Hammer Sylvestersen

Magnus Rosenberg har brugt sine sabbatår på mange ting. Han har både arbejdet som lærervikar, i hjemmeplejen, været på højskole, men han har også rejst.

Selvom Magnus Rosenberg har rejst i et land, der ligger 1.700 kilometer fra Danmark, har han dog stadig lært noget om sin egen hjemstavn.

”Det er mødet med at se, hvordan verden også ser ud, der giver mulighed for at værdsætte, hvad man endelig har,” fortæller Magnus Rosenberg. Den virkelighed, Magnus Rosenberg mødte, var et land, der stadig bærer synlige ar af dets voldsomme historie.

En blodig krig  

Bosnien-Hercegovina var præget af en voldsom borgerkrig i årene 1992 til 1995, hvor omkring 100.000 mennesker blev dræbt, og millioner flygtede fra deres hjem.

I dag lider landet stadig under borgerkrigen. Store dele af landets infrastruktur og økonomi tog alvorlig skade under krigen, og dette kan stadig mærkes. Landet oplever også stadig religiøse, kulturelle og etniske uenigheder, hvorfor landet er opdelt i to dele under navnene Republikken Srpska og føderationen Bosnien-Hercegovina. Dette kan også ses på det højeste politiske plan, hvor præsidentembedet bliver delt mellem et serbisk, et kroatisk og muslimsk regeringsmedlem.

Om mødet med det krigsramte land siger Magnus Rosenberg: ” Det er et land, der stadig i høj grad er påvirket af sin historie. Der er stadig skudhuller i væggene, der er museer og mindesmærke overalt, og mange samtaler tager stadig udgangspunkt i krigen. Man kan mærke, at det stadig fylder meget i befolkningens bevidsthed.”

Faktaboks

Problemerne i Bosnien-Hercegovina kan også ses på deres placering på internationale lister, hvor landet er betydeligt dårligere placeret end Danmark.

  • Transparency international, der måler, hvor lidt korrupt et land er, placerer Bosnien- Hercegovina som nummer 110 på listen – Danmark ligger nummer 2.
  • Freedom House, der måler, hvor frit et land er, giver Bosnien- Hercegovina en score på 53 ud af 100 – til sammenligning har Danmark en score på 97 ud af 100.
  • World happines index, der måler, hvor lykkelige et lands befolkning er, placerer Bosnien- Hercegovina som nummer 63 ud af 146 over lande med den lykkeligste befolkning – til sammenligning ligger Danmark nummer 2.

Lærer at værdsætte Danmark

Når Magnus Løbner bliver spurgt, hvorfor han valgte at tage rejsen, fortæller han ”Jeg kan virkelig, virkelig godt lide mødet andre med andre kulturer. Jeg synes, det er spændende at snakke med folk, der oplever verden på andre måder. Men det giver mig også en følelse af, Wow, hvor er jeg glad for, at jeg bor I Danmark.”

Magnus Løbner siger uddybende, ”Det er måske mødet med at se, hvordan verden også ser ud, så det giver mulighed for at værdsætte, hvad man så egentlig har.”

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *